Krakau

[tabby title=’Voorbeeld groepsreis’]

Voorbeeldreis: rondreis Dresden, Krakau en Berlijn

Woman with the ermine CracowZesdaagse groepsexcursie Dresden, Krakau en Berlijn. Veel groepen verlengen dit programma met een dag. Dit programma kan zowel op basis van accommodatie in als buiten het centrum. De invulling is cultureel-educatief met een sportief element.

  • Doelgroep: van cultureel tot sportief. Interne differentiatie uitstekend mogelijk.
    De stad Krakau en omgeving is uitermate geschikt voor de traditionele budget schoolreis voor middelbare scholieren, maar voor de super low budget studiereis voor studenten en ook voor doelgroepen die hogere eisen stellen aan comfort.
  • Beste tijd: het hele jaar. Wellicht is voorjaar en najaar meest optimaal. Met Hemelvaart, Pasen, Pinksteren en 1 mei zijn accommodaties snel volgeboekt.
  • Afstand tot Krakau vanaf grens bij Arnhem gerekend 1200 km.
  • Transfers: Krakau is goed te bereiken per touringcar, lijndienstbus, trein en vliegtuig. Hieronder wordt een programma per touringcar verder uitgewerkt.
  • Combinaties met Berlijn, Dresden en Tatragebergte mogelijk.

Het programma is aan uw wensen aan te passen.

1e dag: heenreis naar Dresden

Vertrek vanuit Nederland.semperoper-488743_640
Keuze onderweg o.a.:

Aankomst, inchecken in het ho(s)tel.
Warme maaltijd bij restaurant of ho(s)tel.
’s Avonds vrij in te vullen.

toegangspoort tot Auschwitz met tekts Arbeit macht frei2e dag: Krakau en Auschwitz

Ontbijt.
‘s Ochtends: vertrek.
‘s Middags: Reis naar Krakau. Onderweg bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz – Birkenau.
Warme maaltijd bij restaurant.
’s Avonds vrij in te vullen, bijvoorbeeld avondwandeling door Krakau centrum, met o.a. de markt (rynek) met de beroemde lakenhallen en de zoutmarkt.

3e dag: zoutmijnen Wieliczka en Krakau

Ontbijt.
’s Ochtends: bezoeken met een gids het Wawelcomplex, hét middelpunt van het Poolse Koninkrijk. In het renaissancepaleis bewonderen we de Koninklijke vertrekken met de wereldberoemde verzameling wandtapijten. Ook bezoeken we de kathedraal, bisschopskerk en grafkerk van de Poolse koningen.
’s Middags gaan we naar de enige nog werkende zoutmijn van Europa, Wieliczka; een uniek complex dat ook op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO staat. Ondergronds is er zelfs een sanatorium en een postkantoor. In de galerijen zien we indrukwekkende zalen en kapellen en brengen als hoogtepunt een bezoek aan de Kapel van de Zalige Kinga. Alles is gehouwen uit zout, zoals de kroonluchters, plavuizen, het altaar en de beelden.
Gezamenlijk warm eten in ho(s)tel of restaurant.
’s Avonds vrij in te vullen, bijvoorbeeld uitgaan. Een suggestie is bowlen.

4e dag: Krakau

Ontbijt. Uitchecken.
Programma in Krakau. Invulling in nader overleg, bijvoorbeeld moderne en post-moderne architectuur, o.a. Nowa Huta. Bezoek aan een of meerdere van de prachtige kathedralen die de stad rijk is.
Let op: in geval van reis met 1 chauffeur mag de bus overdag niet gebruikt worden. Een mogelijkheid om deze beperking te omzeilen is om fietsen te huren, al dan niet met gids.
Warme maaltijd.
’s Avonds begin van de nachtreis naar Berlijn. De reis van Krakau naar Berlijn duurt circa 10 uur.

5e dag: metropool Berlijn

Ontbijt. Inchecken.
‘s Ochtends: bezoek aan de Rijksdag voor een rondleiding door plenaire zaal en koepel. Er is bij Oostwaarts een video over 100 jaar Rijksdag ter introductie verkrijgbaar.
’s Middags: West-Berlijn, b.v. bezoek aan de Gedächniskirche. Daarna vrij winkelen bij Europacenter, Kaufhaus des Westens en natuurlijk de Ku’damm.
Gezamenlijk warm eten.
Aansluitend nog wat flaneren over de Kurfürstendamm of terug naar Potsdamer Platz en/of een disco/theater/bioscoop bezoeken.

6e dag: Berlijn en weer thuis

Ontbijt. Uitchecken.
Kort bezoekje aan Berlijn (tot circa 13:00). Reis terug naar huis vanaf Potsdamer Platz of vanaf Bahnhof am Zoo.
Onderweg warme maaltijd.
Aankomst in Nederland afhankelijk van vertrektijd.

[tabby title=’Excursies’]

Excursies in Krakau en omgeving

In Krakau kunnen groepen van alle niveau’s zich uitstekend vermaken. Van educatieve studiereis tot actieve citytrip waarbij een beetje cultuur natuurlijk niet mag ontbreken!

Een mooi overzicht van de mogelijkheden vind je op de site van In your Pocket en op https://nl.wikipedia.org/wiki/Krakau
TIP 1: Pools informatiebureau voor toerisme
TIP 2: up to date toeristen informatie
TIP 3: De koninklijke route

Krakau of Kraków (spreek uit: krakoef) was meer dan een halve eeuw de koninklijke hoofdstad van Polen.
Het is daarom misschien niet verwonderlijk dat deze stad meer geschiedenis herbergt dan welke andere Poolse stad ook. Krakau kwam relatief ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog i.t.t. bijvoorbeeld Wroclaw en Warschau.

Stadswandelingen

Daarom is er een weelde aan oude architectuur te vinden van verschillende perioden. De hoogste punten aan de ‘skyline’ van Krakau zijn geen wolkenkrabbers maar de torens van oude kerken. Alhoewel deze torens niet ontsnapt zijn aan de verhevigde zure regen van de laatste decennia, wijzen zij nog fier naar de hemel. Krakau is een levendige stad met ziel en karakter. Krakau was niet voor niets een van Europa’s culturele hoofdsteden in 2000. De Oude Stad oogt compact en charmant. De belangrijkste Markthoek wordt geflankeerd door historische gebouwen, musea en kerken. De St. Adalberts Kerk stamt uit de tiende eeuw en is daarmee een van de oudste kerken in Polen. Een enthousiaste priester in de Gereformeerde-Fransciscaanse Kerk zal misschien enkele doodskisten openen, zodat je een blik kunt werpen op een paar mummies. Het Czartoryski Museum, met een indrukwekkende collectie van Europese kunst, Aziatisch handwerk en wapens, is meer dan de moeite waard. Krakau is de stad van Otto Schindler.

Er zijn dan ook verschillende Schindler-routes te volgen. Tijdens een van deze wandelingen laat een (Engelssprekende) gids je dan ook enkele markante locaties zien waar Steven Spielberg zijn ‘Schindlers list’ heeft opgenomen. Iemand die Kraków bezoekt kan niet om het kasteel Wawel heen. Dit kasteel is in het bezit geweest van de Poolse koningen sinds de middeleeuwen. Het herbergt tegenwoordig een grote kunstcollectie van de Poolse Staat. Naast het kasteel bevindt zich tevens een kathedraal waar naast de laatste Poolse koningen ook vele belangrijke Polen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Voor mensen die van geschiedenis en cultuur houden is het Wawel kasteel een absolute must.

[tabby title=’Vraag?’]

[tabbyending]

Cracow / Kraków