Boheems Paradijs

[tab name=’Voorbeeld groepsreis’]

Beschermd landschapspark Boheems Paradijs

In Noord-Bohemen bevelen wij twee aan elkaar grenzende gebieden aan: het Reuzengebergte (Krkonoše) en het Boheemse Paradijs (Český ráj).
Beide gebieden zijn met name interessant vanwege de grote culturele en geofysische verschillen die zich op relatief korte afstand van elkaar bevinden. Er ligt een goede toeristische infrastructuur, het gebied is bereisbaar binnen een dag, nog steeds erg betaalbaar, maar vooral erg mooi. Combineer Noord-Bohemen met een bezoek aan Praag of Berlijn en succes verzekerd!

bizarre rotsformaties in het Boheems Paradijs

Zo’n 80 km ten noorden van Praag ligt een sprookjesachtig landschap met bizarre rotsformaties. Het ontstaan hiervan moet in het mesozoïcum (137 miljoen jaar geleden) worden gezocht toen hier een zogeheten krijtzee was. De toen in deze zee levende schelpdiertjes vermengden zich na afsterven met zand van de zeebodem en vormden daar een dikke laag sediment. Het Europese continent werd vervolgens door tektonische krachten weer opgeheven, de zee verdween en er volgde een periode van grote vulkanische activiteit, het Tertiair.

Tot op de dag van vandaag krijgt het landschap van het Boheemse Paradijs -net als ieder ander landschap ter wereld- zijn vorm door erosie. In dit geval spelen met name vorst en -de van nature al zure- regen de grootste rol. De zachte kalkzandsteen is bijzonder gevoelig voor de invloed van regen, het kalk lost erin op en het zand spoelt weg.

Het gebied kreeg uiteindelijk eind vorige eeuw zijn veelzeggende naam ‘Boheemse Paradijs’ van de toenmalige (rijke) kuurgasten. De ‘mondaine chique’ liet zich er graag zien. Tegenwoordig heeft het gebied de status van beschermd landschapspark en geopark Unesco.

Voorbeeldprogramma: Boheemse Paradijs en Praag

kanoën op de Jizera, Boheems ParadijsDit programma, zesdaagse schoolreis, kan zowel op basis van low budget accommodatie midden in de bossen als ook in hotels in Malá Skála waar je op loopafstand van de meeste activiteiten zit. De invulling is cultureel-educatief met vele sportief element.

 • Doelgroep: van groepen van middelbare scholen, groepen studenten tot doelgroepen die hoge eisen stellen aan comfort. Het Boheems Paradijs leent zich wat betreft outdoor uitermate goed voor zowel groepen met een laag conditienivo als voor echte “adrenalinezoekende” groepen.
 • Beste tijd: voorjaar, najaar. In zomerseizoen zijn accommodaties snel volgeboekt. In de winter zijn veel activiteiten niet mogelijk.
 • Transfers: touringcar of vliegen in combinatie met locale transfer. Hieronder wordt een reis per touringcar verder uitgewerkt.
 • leaflet Boheems Paradijs / Reuzengebergte (PDF)

Het programma is aan uw wensen aan te passen.

1e dag: heenreis

Vertrek vanuit Nederland.
Warme maaltijd net over de grens Duitsland – Tsjechië.
Aankomst. Inchecken bij het ho(s)tel.
’s Avonds vrij programma.

2e dag: gebiedsverkenning ‘Boheemse Paradijs’

’s Ochtends: wisselen van geld en kleine inkopen doen in het stadje Jicin.
’s Middags: gebiedsverkenning o.a. uitzichttoren, middeleeuwse kasteelruïne Trosky en ‘de stenen stad van Prachov’, een indrukwekkende geologische rariteit die beelden oproept van de Grand Canyon.
Warm eten bij restaurant of ‘Boheemse barbecue’ met kampvuur in de open lucht.
’s Avonds vrij programma.

3e dag: Theresienstadt en Praag

’s Ochtends: bezoek aan Theresienstadt (o.a. crematorium, museum, video en rondleiding).
’s Middags: keuze uit bezoek aan Praag of stadje Litoměřice of een glasfabriek of Skodamuseum.
Warme maaltijd.
’s Avonds laat terug bij ho(s)tel.

4e dag: sportief outdoors

Sportief dagvullend programma: o.a. klimmen, abseilen, tokkelen, mountainbiken, kanoën, raften, boogschieten en rodelen.
Warme maaltijd.
’s Avonds vrij programma.

5e dag: Praag en ‘chique diner’

’s Ochtends: uitchecken.
Vertrek met bus richting Praag.
’s Middags:Stadsverkenning: de Gouden Mijl wandeling, aan de hand van door Oostwaarts verstrekt kaart- en informatiemateriaal. De wandeling gaat o.a. langs klooster Strahov, Praagse burcht, gouden straatje, Kafkahuis, Karelsbrug, oude stadsplein, Kruittoren en Wenceslas plein. Rest van de middag vrij de stad verkennen. Aanraders zijn Mucha museum en Obecní Dům of bezoek aan Joodse Wijk Josefov.
’s Avonds: gezamenlijk diner, bijvoorbeeld warm en koud buffet tijdens boottocht over de Moldau. Aansluitend nachtreis terug naar huis.

6e dag: weer thuis

Aankomst in Nederland.
Eventueel nog ontbijt onderweg.
Aankomst afhankelijk van avondprogramma.

Verzorging bij de accommodatie

Dag 1: warme maaltijd
Dag 2: ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd
Dag 3: ontbijt, lunchpakket
Dag 4: ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd
Dag 5: ontbijt, lunchpakket
Dag 6: geen

Aanvullende informatie

Avondprogramma’s afhankelijk van de locatie: bijvoorbeeld zwemmen (o.a. Liberec) of nachtwandeling/nachtelijke spooktocht, schatzoeken/geocaching met GPS, (o.a. Malá Skála), dropping, compastocht of zwemmen (openlucht of overdekt). Verder natuurlijk disco en kampvuur.
Alternatieven: combinatie met bergtrektocht in het Reuzengebergte (Polen & Tsjechie). Dit kan zowel met overnachting in een berghut als dagtrip.

Prijsindicatie

Prijsindicatie bij meer dan 45 deelnemers.

budget -> 235 EUR per deelnemer
standaard -> 295 EUR per deelnemer
comfortabel -> 375 EUR per deelnemer

Inclusief:
– alle kosten transfer per touringcar gedurende 6 dagen
– 4 x vol pension
– genoemde excursies & activiteiten
– gids tijdens het programma daar waar noodzakelijk

Toeslagen & aanvullingen:
– boottocht Praag

Kortingen:
– reisdata buiten het seizoen, o.a. november, december, januari, februari, maart

[/tab]

[tab name=’Reacties van klanten’]

Alles is prima verlopen.
Etty Hillesum lyceum uit Deventer

prima reis. mountainbiken en abseilen was prima geregeld, wij zijn zeer tevreden.
Edison College uit Apeldoorn

Zeer positief. Alles goed geregeld. Als het even kan gaan we volgend jaar weer! OSG Sevenwolden uit Grou

[/tab]

[tab name=’Accommodaties’]

Voor groepen zijn er zowel low budget als ****accommodaties beschikbaar op gunstige locaties. Standplaats o.a. Mala Skala en Hruba Skala. Wij hebben accommodaties tot 100 bedden beschikbaar. Hieronder staat een greep uit de mogelijke accommodaties in het Boheems Paradijs. Er zijn accommodaties die geschikt zijn voor budget groepen maar er zijn ook exclusieve *****hotels in het gebied. Vertel ons uw wensen (o.a. groepsgrootte, gewenste ligging, classificatie, periode, etc.) en we maken een maatwerk voorstel.


 • naam: Eden Jinolice
 • comfort: *hostel
 • ligging: Jinolice
 • bedden: circa 250

Parkhotel Skalni Mesto

 • naam: parkhotel Skalni mesto
 • comfort: ***hotel
 • ligging: Jicin
 • bedden: circa 50

Bijzondere accommodatie: kasteelhotel Hruba Skala.

 • naam: kasteelhotel Hruba Skala
 • comfort: *hostel en ****hotel
 • ligging: Turnov
 • bedden: circa 150

Goed middenklasse hotel met hostelgedeelte: hotel Kavka.

 • naam: hotel Kavka
 • comfort: *hostel en ***hotel
 • ligging: Mala Skala
 • bedden: circa 100

 • naam: pension Podhaj
 • comfort: *hostel
 • ligging: Turnov
 • bedden: circa 100

 • naam: hotel Detenice
 • comfort: ***hotel
 • ligging: Jicin/Detenice
 • bedden: circa 60

[/tab]

[tab name=’Excursies’]

Excursies en activiteiten in het Boheemse Paradijs

Hoe nu een verblijf in het Boheemse Paradijs in te vullen? Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel tijd u beschikbaar heeft en waar uw interesses liggen. Wij helpen u graag een stukje op weg. Om het u “makkelijk” te maken hebben wij voor u alle mogelijke excursies en activiteiten in en rond het Boheems Paradijs op een rij gezet. Voor een teambuilding worden meest uiteenlopende sportieve activiteiten aangeboden, een natuurliefhebber wandelt door de rotsencomplexen of bezichtigt een druipsteengrot en de cultuurfreak bezoekt het museum van juwelen.

Speciaal voor groepen uit het onderwijs maar ook andere groepen volgt hier en niet uitputtende lijst met allerlei educatieve en sportieve activiteiten in het Boheems Paradijs:

[/tab]

[tab name=’Vraag?’]

[/tab]

[end_tabset]