Ertsgebergte West

[tab name=’Voorbeeld groepsreizen’]

Ertsgebergte west (Krušné hory západ)

ertsgebergte_westDichtbij Nederland goedkoop skiën en outdoor sporten! Prachtige natuur en steden. Op nog geen 650 km vanaf Arnhem kun je onder andere goedkoop skiën en outdoor sporten! Maar buiten het feit dat de prijzen aangenaam laag zijn is het gebied prachtig qua natuur en steden. Je kunt zowel aan de Tsjechische als aan de Duitse zijde van het Ertsgebergte een ideale werkweek, survival of wintersport organiseren. Ertsgebergte is ideaal te combineren met Praag! Voor mensen die opzien tegen de lange busrit naar Praag is het Ertsgebergte een ideale plek voor een tussenstop. Hoe nu een verblijf in het Ertsgebergte in te vullen? Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel tijd u beschikbaar heeft en waar uw interesses liggen. Wij helpen u graag een stukje op weg. Om het u “makkelijk” te maken hebben wij voor u een aantal programmavoorstellen in en rond het Ertsgebergte op een rij gezet.

 • Doelgroep: groepen van middelbare scholen, groepen studenten. Het westelijke Ertsgebergte leent zich wat betreft wintersport uitermate goed voor zowel beginnersgroepen (skiën en langlaufen) als voor gevorderden groepen (snowboarden).
 • Beste tijd: winter. Het Tsjechische en Duitse Ertsgebergte is ideaal voor wintersurvival of wintersport. De skiarealen KlínovecNovako – Ski Areál in Boží Dar tesamen met het Duitse gebied Fichtelberg vormen het InterSkiregionu Fichtelberg-KlínovecIn de voorjaarsvakantie zijn veel accommodaties snel volgeboekt.
  Als de winter ten einde loopt zijn veel activiteiten niet mogelijk: voor echte wintersport is de sneeuw te nat en voor outdoor sporten is de sneeuw eveneens een obstakel. Als de meeste sneeuw gesmolten is dan is het Ertsgebergte ideaal voor een actieve schoolreisweek of survival.
 • Aanbevolen transfer: het Ertsgebergte west is het beste per touringcar te bereiken.
 • Combinaties mogelijk met: Praag, Berlijn, Dresden, Duitse Erzgebirge.
 • Er is een breed aanbod aan accommodaties in het westelijk Ertsgebergte. Het aanbod varieert van super low budget groepshuizen in het bergdorpje Marianska tot echt de meer luxe hotels bij de piste in Boží Dar en Klínovec. Voor groepen die graag zelf willen koken zijn er appartementen.
 • Bekijk hier een uitgebreide PDF met informatie in het Nederlands over het skigebied.

 

[expand title=”Voorbeeldprogramma 1: Ertsgebergte west – Wintersport en Praag” swaptitle=”Verberg Voorbeeldprogramma 1″]

Voorbeeldprogramma 1: Ertsgebergte – Wintersport en Praag

Het Ertsgebergte leent zich wat betreft skiën uitermate goed voor aanvangsgroepen. Er zijn veel blauwe (makkelijke) afdalingen. Verder natuurlijk ook wel een flink aantal rode (middel) en zelfs een zwarte (moeilijk) afdaling.

Wat betreft snowboarden en snowkiters zijn er ook prima omstandigheden voor gevorderden. Er is een snowboard park Neklid en Snowpark Klínovec (Keilberg) bieden goede omstandigheden voor ontelbare jumps. Voor de langlaufers zijn er uitstekend geprepareerde loipes. Er is circa 120 km geprepareerde loipe.

Onderstaande wintersportreis voor het middelbaar onderwijs is goed te combineren met een bezoek aan Praag. Als er ook een excursie naar Theresienstadt in het programma moet worden opgenomen kan dit uit reistechnisch oogpunt het beste in combinatie met de excursie naar Praag.

Dag 1: heenreis

’s Ochtends: vertrek met touringcar naar het o.a. Bozi Dar (1244m).
’s Middags: warme maaltijd ter plekke voor het inchecken of onderweg.
’s Avonds: inchecken, rest van de avond vrij in te vullen. Om tijd te sparen alvast aanmeten ski-uitrusting.

Dag 2: introductie skiën of snowboarden/snowkiten

’s Ochtends: les (2 uur), basistechnieken, introductie, warming up.
’s Middags: les (2 uur). Einde van de middag eventueel vrij skiën of langlauf tocht maken. Voor de beginners is er een oefenpiste.
’s Avonds: vrij programma (après-ski).

Dag 3: skiën of snowboarden

’s Ochtends: les (2 uur).
’s Middags: vrij skiën of langlauf tocht maken. Voor de beginners is er een oefenpiste.
’s Avonds: vrij programma (après-ski).

Dag 4: Praag high lights en ‘chique diner’

’s Ochtends: uitchecken. Vertrek met bus richting Praag.
’s Middags: bezoek aan Praag. Invulling in overleg. Bijvoorbeeld de ‘Gouden Mijl’ wandeling aan de hand van door Oostwaarts verstrekt kaart- en informatiemateriaal. Rest van de middag vrij de stad verkennen.

Enkele aanraders:

’s Avonds: gezamenlijk diner, bijvoorbeeld warm en koud buffet op een boot op de Moldau. Aansluitend nachtreis terug naar huis.

Dag 5: weer thuis

Eventueel nog ontbijt onderweg. Aankomst in Nederland. Aankomsttijd is afhankelijk van avondprogramma op dag 4.

Verzorging bij de accommodatie

Dag 1: warme maaltijd
Dag 2: ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd
Dag 3: ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd
Dag 4: ontbijt, lunchpakket
Dag 5: geen

Aanvullende informatie

 • Avondprogramma’s: nachtelijke spooktocht, schatzoeken/geocaching met GPS, disco, dropping, compastocht of zwemmen (openlucht of overdekt), snowtubing, bezoek Karlovy Vary (o.a. zwemmen in thermaal buitenbad).
 • Er zijn meerdere kleine skigebieden die over het algemeen wat minder druk zijn zoals Ski Centrum Bublava – Stříbrná (www.bublava.cz) en Sport Areál Klíny (www.kliny.cz).
 • Er zijn meerdere skischolen actief in de bovengenoemde skigebieden, o.a. JPK Klinovec en Yetti Snowboard 
 • Om het budget van de reis helemaal laag te houden kun je kiezen om zowel een nachtrit heen als terug in te plannen.

[/expand]


 

[expand title=”Voorbeeldprogramma 2: Ertsgebergte Outdoor adventure en Praag (hele dag)” swaptitle=”Verberg Voorbeeldprogramma 2″]

Voorbeeldprogramma 2: Ertsgebergte Outdoor adventure en Praag (hele dag)

Met name als het de wens van de groep is om zowel een excursie naar Theresienstadt als een bezoek aan Praag in het programma op te nemen dan is onderstaand schema de optimale keuze. Veel tijd in Praag (een hele dag!) en optimale outdoor omstandigheden.

Dag 1: heenreis overdag, onderweg op heenreis korte stop om te rodelen

’s Ochtends: vertrek vanuit school.
’s Middags: door de relatief korte heenreis het mogelijk om een activiteit te plannen die de reis wat breekt. Onze suggestie is om rodelen in te plannen.
’s Avonds: vrij in te vullen door de groep.

Dag 2: Karlovy Vary en kanoën

’s Ochtends: kanoën van Loket naar Karlovy Vary over het mooiste segment van de Eger (Tsjechisch Ohře). We eindigen de tocht in Karlovy Vary.
’s Middags: een bezoek aan Karlovy Vary met bekijken van de indrukwekkende thermale bronnen kun je leuk combineren met een wandeling langs de rivier de Tepla die dwars door Karlovy Vary stroomt en een soort grachtengordel met prachtige gebouwen vormt. Aan het einde van de boulevard vind je een tandradbaan die je naar de Goethe uitzichttoren leidt. Warme maaltijd. Bij het hotel of desgewenst in Karlovy Vary.
’s Avonds: vrij programma, bijvoorbeeld avondwandeling, zwemmen (in Karlovy Vary in thermaal zwembad) of disco.

Dag 3: Theresienstadt en klimmen & abseilen

’s Ochtends: bezoek aan voormalig concentratie/doorvoerkamp KZ Theresienstadt (o.a. crematorium, museum, video en rondleiding door gids).
’s Middags: een uitgebalanceerd programma waarbij de leerlingen een indrukwekkende excursie kunnen combineren met klimmen op natuurrotsen.

In het voorjaar en het najaar is het verstandig om voor bepaalde outdoor activiteiten (o.a. klimmen en abseilen en touwenparcours) een locatie te kiezen die wat meer laag gelegen is. In de hogere gedeelten van het Ertsgebergte (o.a. omgeving van Boží Dar) kan mist en regen soms een flinke spelbreker zijn bij genoemde outdoor activiteiten.

’s Avonds: vrij programma, bijvoorbeeld avondwandeling, zwemmen of disco.

Dag 4: Praag en terugreis

’s Ochtends: vertrek naar Praag.
’s Middags: hele dag verblijf in Praag.
’s Avonds: nachtrit terug

Dag 5: aankomst op school in de loop van de ochtend/middag

’s Ochtends: eventueel nog ontbijt onderweg. Aankomst in Nederland. Aankomsttijd is afhankelijk van avondprogramma op dag 4.

Verzorging bij de accommodatie

Dag 1: warme maaltijd
Dag 2: ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd
Dag 3: ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd
Dag 4: ontbijt, lunchpakket
Dag 5: geen

Aanvullende informatie

Alternatieven: klettersteigen in Sachsen net aan de Duitse kant van het Ertsgebergte. De Walther-Keiderling-Klettersteig is de mooiste via ferrata routes van Sachsen en ideaal voor in te plannen in de schoolreis. De reis krijgt zo een extra dimensie: 2 landen in drie dagen.
Avondprogramma’s mogelijk: de meeste groepen kiezen ervoor om zelfstandig een invulling aan de avond te geven. Indien gewenst organisere/faciliteren we een nachtelijke spooktocht, schatzoeken/geocaching met GPS, disco, kampvuur, dropping, compastocht of zwemmen (openlucht of overdekt). Niet alle activiteiten zijn bij alle accommodaties mogelijk.

Prijsindicatie

Prijsindicatie bij meer dan 45 deelnemers.

budget -> 235 EUR per deelnemer
standaard -> 265 EUR per deelnemer
comfortabel -> 295 EUR per deelnemer

Inclusief:
– alle kosten transfer per touringcar 5 dagen
– 3 x vol pension
– genoemde excursies & activiteiten
– gids/instructeurs tijdens het programma daar waar noodzakelijk
– docenten daar waar mogelijk op 1-persoons kamers met prive faciliteiten

Toeslagen & aanvullingen:
– boottocht met buffet Praag

Kortingen:
– reisdata buiten het seizoen, o.a. november, december, januari, februari, maart

[/expand]


 

[expand title=”Voorbeeldprogramma 3: Ertsgebergte Outdoor adventure en Praag (halve dag)” swaptitle=”Verberg Voorbeeldprogramma 3″]

Voorbeeldprogramma 3: Ertsgebergte Outdoor adventure en Praag (halve dag)

In het voorjaar en het najaar is het verstandig om een locatie te kiezen die wat meer laag gelegen is. In de hogere gedeelten van het westelijke Ertsgebergte (o.a. omgeving van Boží Dar) kan mist en regen soms een flinke spelbreker zijn bij de outdoor activiteiten.

Met name als de wens van de groep is om zowel een excursie naar Theresienstadt als een excursie naar Praag in het programma op te nemen dan is onderstaand schema de optimale keuze. Veel tijd in Praag en optimale outdoor omstandigheden.

Dag 1: heenreis overdag, onderweg op heenreis korte stop om te rodelen

’s Ochtends: vertrek vanuit school.
’s Middags: door de relatief korte heenreis het mogelijk om een activiteit te plannen die de reis wat breekt. Onze suggestie is om rodelen in te plannen.
’s Avonds: vrij in te vullen door de groep.

Dag 2: Karlovy Vary en kanoën

’s Ochtends: kanoën van Loket naar Karlovy Vary over het mooiste segment van de Eger (Tsjechisch Ohře). We eindigen de tocht in Karlovy Vary.
’s Middags: een bezoek aan Karlovy Vary met bekijken van de indrukwekkende thermale bronnen kun je leuk combineren met een wandeling langs de rivier de Tepla die dwars door Karlovy Vary stroomt en een soort grachtengordel met prachtige gebouwen vormt. Aan het einde van de boulevard vind je een tandradbaan die je naar de Goethe uitzichttoren leidt. Warme maaltijd. Bij het hotel of desgewenst in Karlovy Vary.
’s Avonds: vrij programma, bijvoorbeeld avondwandeling, zwemmen of disco.

Dag 3: Theresienstadt en Praag

’s Ochtends: bezoek aan voormalig concentratie/doorvoerkamp KZ Theresienstadt (o.a. crematorium, museum, video en rondleiding door gids).
’s Middags: Praag.
’s Avonds: vrij programma, uiterlijk 23:00 terug bij accommodatie.

Dag 4: Outdoor Ertsgebergte en terugreis

’s Ochtends: trekking naar top van Klínovec, deel naar de top kan met stoeltjeslift.
’s Middags: mountainbiken, touwenparcours, boogschieten, biathlonschieten.
’s Avonds: nachtrit terug

Dag 5: aankomst op school in de loop van de ochtend/middag

’s Ochtends: eventueel nog ontbijt onderweg. Aankomst in Nederland. Aankomsttijd is afhankelijk van avondprogramma op dag 4.

Verzorging bij de accommodatie

Dag 1: warme maaltijd
Dag 2: ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd
Dag 3: ontbijt, lunchpakket, warme maaltijd
Dag 4: ontbijt, lunchpakket
Dag 5: geen

Aanvullende informatie

Op dag 4 wordt overdag geen gebruik gemaakt van de touringcar.
Avondprogramma: bijvoorbeeld nachtelijke spooktocht, schatzoeken met GPS/geocaching , disco, kampvuur, dropping, compastocht of zwemmen (openlucht of overdekt).

[/expand]


 

Tip: de beste plek om te klimmen in het Ertsgebergte ligt in het Duitse gedeelte van het Ertsgebergte: het is de Klettersteig Erlabrunn. Een onvergetelijke ervaring voor schoolklassen, omdat je de klimsessie met meerdere deelnemers samen doet heeft deze activiteit meer dan het traditionele rotsklimmen een teambuilding component.

[/tab]

[tab name=’Impressies’]

Goed geregeld. Oostwaarts heeft een goede prijs kwaliteits verhouding geleverd. WP Kees Boeke uit Bilthoven

[/tab]

[tab name=’Excursies en accommodaties’]

Excursies en activiteiten in het Ertsgebergte

Op onderstaande kaart staan vele suggesties voor een educatieve en/of actieve invulling van uw schoolreis of groepsreis. Ook staan er diverse geschikte groepsaccommodaties vermeld.

[/tab]

[tab name=’Vraag?’]

[/tab]

[end_tabset]